Dukningar

DUKNING

Det tar mer tid än vad man tror att duka, därför är det en god idé att duka kvällen före festen, eller i alla fall förbereda så mycket man kan. Börja med att placera ut bord och stolar och lägg på dukar på borden.

Det finns material att lägga under duken för att förhindra att den glider i väg, samtidigt som det dämpar ljudet av glas och porslin. En dukningsregel är givetvis att det är rakt, samma mått från bordskant till tallrik, från tallrik till glas, mellan bestick och så vidare genom hela dukningen. Man brukar säga att varje gäst behöver 60 cm i sidled och minst 30cm, gärna 50cm utrymme till gästen bakom när han/hon sitter ner. Det är varken trevligt eller vidare bekvämt att behöva sitta för trångt.

Placering Bestick
Ett kuvert är det som utgör helheten med tallrikar, bestick och glas. Kuverttallriken placeras 1-4 cm från bordskanten och ovanpå den så placeras varmrätts- och förrättstallriken. Besticken placeras i den ordning de ska användas, utifrån och in. Förrättsbesticken är mindre än varmrättsbesticken. Om det serveras soppa så lägg skeden till höger om knivarna. Glasen står även dem i den ordning de ska användas.

Vattenglaset, som är obligatoriskt ska alltid stå längst till höger och intill det står det glas som först ska användas enligt menyn.

Man dukar med både sked och gaffel till desserten, ovanför kuverttallriken. Skedens “skål” riktad till vänster och närmast tallriken samt gaffeln med dess klor riktade åt motsatt håll och bara någon centimeter ovanför skeden.

Brödassietten är en liten tallrik som placeras snett till vänster ovanför kuverttallriken.

Servetten placeras där den utgör det dekorativa i dukningen. Servetten kan med andra ord placeras i stort sett var som helst, beroende på vilken typ av dukning, vilket tema eller servettbrytning man valt att använda.

Kaffekoppen med fat placeras bakom dricksglasen med en sked på fatet. Socker och mjölk kan serveringspersonalen ta med sig till bordet när kaffet serveras.

Text: Sandra Johansson Foto:Jeanette Edsjö

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *