Bästa tipsen för snapsen

Världens enda snapssommelier tipsar om snaps

Bodil Andersson från Långbro värdshus är världens enda snapssommelier och ger några tips på vad man ska tänka på vid snapsval.

En sorts snaps passar inte till allt.

 Drick hellre flera olika typer och mindre av varje än en större snaps av en sort, säger Bodil Andersson. Våga prova flera olika.  En mildare med t.ex. dill och citron passar bättre till lättare friskare sillar och löjrom, skaldjur och sallader, medan en fatlagrad nästan lite rökig snaps passar bättre till rökt lamm, ren, eller stekt strömming.

Med olika rätter som t.ex. skinka, sill, köttbullar, Janssons frestelse och ost på bordet kan det vara svårt att hitta en dryck som matchar de olika maträtterna.

– För kött, rökt eller stekt mat med lite mer fett passar en fatlagrad kryddig snaps, smakerna gifter sig eftersom de är i samma smakspektra. Kumminrikare och alkoholstarkare snaps passar till ost, det gör att osten inte känns så fet och det blir en mindre spritig smak på snapsen. Inlagda sill och strömmingsrätter med dill, citron eller örter kräver elegantare inte så kraftiga smaker, alltså inte alltför kryddat. Möt gärna upp med en snaps som har samma smaksättning som maten, fortsätter Bodil.

Snapsar och vilken mat de passar till.

Utö Med smak av citron och fläder tar den fram det allra bästa från lätta och medelkraftiga rätter av fågel, fisk och skaldjur.

Piratens besk Snapsen är baserad på malört. Utmärkt till kraftigare mat och klassisk husman.

Kallsupen Allra bäst gör sig Kallsupen till medelkraftiga rätter av fisk och skaldjur. Kummin och dill harmonierar med havets läckerheter.

Vinga Akvavit Den behagliga kumminkaraktären gör Vinga Akvavit perfekt till både ostbrickan och skaldjursplatån.

Svartvinbär Solmogna svarta vinbär skapar den mjuka, fylliga smaken men också den djupa, ljuvliga färgen. Pikant tillsammans med sill och surströmming.

Sandhamn Den tydliga tonen av kryddan pors gör att Sandhamn lyfter fram det bästa hos nystekt fisk, gärna strömming. Eller till lite fetare mat, som ål och Janssons frestelse.

Gubben Med fyllig, lite bittersöt karaktär blir passar Gubben till den källarsvala ölen, eller som middagens startskott i form av en aperitif.

Seglarsnaps Kummin, anis och fänkål är en kryddtrio som lämpar sig till grillat, gärna nötkött. Seglarsnaps är även en god dryck till dessertens ostbricka.

Brännö Johannesört ger Brännö sin vackra röda ton. Örten gör också att snapsen lyfter fram sillbrickans alla smaker

För den som inte kan eller vill dricka alkohol har Saturnus tagit fram Svensk Fyrpack, ett alkoholfritt snapsalternativ. Svensk Fyrpack erbjuder en möjlighet att få en kryddig dryck, med smaker som kummin, anis, citrus och malört, utan alkohol

Foto: Saturnus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *