Hålla tal på fest

Hålla tal.

 Darrar du av skräck inför att tala inför publik ?
För att förhindra att du drabbas av scenskräck och glömmer allt du tänkt säga finns ingen genväg, Öva..öva… Du kan föreberedea dig mentalt och intellektuellt innan. Se till att du är förberedd och kan ditt manus.

Men ingen vet vad eller hur du ska säga det , så glömmer du något litet är det ingen som märker det. Ingen vet ju vad du tänker säga. väl uppe på scenen är du utlämnad till publiken, de lyssnar på hur du säger det, dom läser ditt kroppsspråk de ser på din andhämtning på hur du mår i denna situationen.
Se till att vara närvarande både i tankar och i kroppsspråket, försök att få sagt det du vill i lugnt tempo, få kontakt med din publik. Håll ögonkontakt och se till att alla känner att du talar till just dom.

Självförtroende krävs för att hålla tal
Göm inte dig i powerpresenttioner och papper, våga berätta på ett tydligt sätt vad du vill säga. du kommer inte försvinna från scenen oavsett hur mycket finesser du tar till hjälp. Resultat av en tråkig presentation är att deltagarnas tankar flyger iväg åt annat håll och de tar inte in något av det du sagt, i värsta fall somnar någon . Tankarna springer lätt iväg när man sitter på en middag och någon framför ett tråkigt tal och det är mycket trevligare att tänka på den där snyggingen man såg tidigare eller planera en shoppingrunda
Du kommer växa som människa om du klarar av ett framförande och får en positiv feedback från gästerna. det stärker ditt självförtroende och självkänslan

1. En underhållande start – bjud på dig själv
Försök få deltagarna nyfikna med en gång, att inleda med att rabbla siffror får ingen att le. Bjud gärna på en rolig händelse som är självupplevd, då gärna med en röd tråd till ämnet du sedan ska föreläsa i, med rätt budskap.

2. Fånga publiken- det handlar om dom nu
Nu ska du rakt in i ämnet och framföra ditt budskap, få dom att förstå att det är dom det gäller och festens ämne. Fånga publiken.

3. Öva hemma på att hålla tal
Ta plats på scenen och låt ditt kroppsspråk förstärka budskapet. Det krävs lite övning för att få det att se avslappnat ut, men gör några försök hemma, gärna inför någon som kan ge dig feedback. Smart är att låta filma dig själv.

4. kroppsspråk
använd din kropp och gestikulera med armarna det förstärker ditt tal och gästerna blir mer engagerade

5. Var påläst
Träna så du kan det utantill. Öva gärna inför någon av dina vänner som är kritisk och vågar ge dig tips och råd. Eller ställ dig framför spegeln och var självkritisk

6. gör något ingen förväntar sigVåga göra något som ingen förväntar sig, det väcker en sömnig publik
självklart ska det vara något med ett budskap i men i kraftigare mening

7. Avsluta med en poäng
sluta inte med att säga.. jaha., jag tror jag har fått med allt”
Runda av med en rikigt bra slutkläm, gärna med en eftertanke i, så man tar med sig det och funderar efteråt”

Förnedra inte dig själv med att starta ditt tal med orden “Jag är ju ingen talare”
Se ut som du är van att hålla tal

 

Foto: iStock.com @Boris-Yankov

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *