Diamant

Diamant

Små diamanter är enklare att finna och därför är priset lägre. En ensam stor diamant är dyrare än flera små på samma ring.

Diamanten är din för evigt, välj den därför med omsorg. Olika faktorer spelar in på priset, storleken, hanteringstid och kvalitet. Diamanten tar lång tid att bearbeta och ju större den är desto mer sällsynt är den och blir då dyrare.

Diamanter Glittrar
Diamanten gnistrar olika mycket beroende på hur många fasetter den har och hur välslipad den är. Ljuset som går in i diamanten speglar sig och reflekterar tillbaka. Har diamanten många och stora inneslutningar så blir lystern sämre.

Man bedömer diamanten efter 4 ”C:s”

Cut = Slipning,

Clarity = Renhet, klarhet,

Carat = Vikt,

Color = Färg.

Slipning (Cut)

Hur väl diamanten gnistrar och blänker beror till största delen på hur välslipad den är. Den vanligaste slipningen kallas brilliantslipning och det innebär 57 fasetter. Fasett betyder slipyta. Brilliant är inte en en utan en benämning på en slipning och majoriteten av alla slipningar är brilliantslipningar.

Renhet (Clarity)
Man kan bedöma diamantens kvalitet på lite olika sätt men största avgörandet är om den innehåller inneslutningar (orenheter inne i diamanten som är omöjliga att polera eller slipa bort) IF/LC: Internally (Flawless/Loupe Clean) de är omöjliga att se med 10 x luppförstoring.
WS: (Very Very Small) Extremt svåra att se med lupp.

VS: (Very small) Svåra att upptäcka.
SI: (Small Inclusion) Lätta att upptäcka med lupp.
Pique 1: Väldigt lätta med lupp och kan av några upptäckas med blotta ögat.
Pique 2: Lätta att se med blotta ögat.
Priset baseras mycket på vikten på diamanten. Ju större diamant desto ovanligare och dyrare är den. 1 carat = 0,20 gram

En del diamanter har mer färg men ju vitare stenen är desto sällsyntare och dyrare är den. Det finns en skandinavisk gradering där namn anger färgen.

 På laboratorium H.R.D i Antwerpen anges färgen däremot med bokstäver i stället för namn. River och Top Wesselton är av de finaste färgerna och benämns även i bokstäver från D till G. Wesselton, Top Crystal och Crystal är i mellannivå och benämns även med H till J. Top cape, Cape och Light yellow är lägre kvalitéer och benämns med L till P. Diamanten ska vara så färglös som möjligt för högsta kvalitet.

Naturligt färgade diamanter är den dyraste varianten, de är mycket sällsynt. De förekommer i färgerna rosa, blå, grön, brun, röd och gul. Diamanten har en lång resa innan den är i butik. Diamanten är från början kol och bearbetningen och slipningarna kan ta sex månader.

Importen är störst från Australien, Sydafrika och Ryssland. För att utvinna 1 gram diamant måste man bryta 20 000kg berg. När det sedan har sorterats så är det bara 20% av 1 gram som är av ädelstenskvalitet. Det vanligaste är stenar under 1 carat större stenar är mer sällsynta.

Diamant Certifikat
De flesta större stenarna bedöms av en opartisk enhet, det är en åsikt men inte en vetenskaplig bedömning av två personer. Två av laboratorierna är belägna i Antwerpen och heter H.R.D och I.G.I Hanteringen av diamanten sker i olika faser när den anländer till sliperiet.

1. Bedömning
Här bedöms och beslutas hur stenen ska slipas, klyvas och formas.

2. Delning
Diamanten klyvs eller sågas isär beroende på hur stor den är och vilken form den har.

3. Bruting
Diamanten formas till den slutgiltiga formen som stenen ska ha.

4. Fasettslipning
Här slipas det antal fasetter som stenen ska ha.

Efter att alla stegen är avklarade är det dags att sända iväg den till butik. Där är den nu klar för att väljas och få livslång kärlek av sin lyckliga ägare.

Designa ditt smycke med en diamant

Guldsmederna är mycket positiva till dina egna ideér och du kan komma med egna önskemål

Bär din diamant med stolthet

Foto: ©iStockphoto.com /Sankai  Text: Sandra Johansson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *