Snabbguide till blommornas språk

interflora4

En röd ros är bättre än gula tulpaner*. I alla fall om du ska uttrycka kärlek med hjälp av blomsterspråket.

 

 

"Jag tror på din renhet och jungfrulighet."

”Jag tror på din renhet och jungfrulighet.”

Det sägs att blomsterspråket började användas redan i antikens Grekland. Men tanken på att olika sorter, färger och antalet blommor har olika betydelser har levt vidare ända in i modern tid. Under 1700- och 1800-talen kunde unga förälskade inte alltid umgås direkt med varandra utan någon form av mellanhand, så därför kommunicerade man med blommor. På den tiden var det alltså väldigt noga att välja rätt blomma, i rätt färg och rätt antal till sin älskade.

I dag är symboliken mer kuriosa. Nu för tiden är det nog viktigare att en bukett förmedlar rätt känsla i färg och form och vilket syfte man har med buketten, ett kärleksbevis, en uppmuntran eller som en härlig inredningsdetalj.

En blomma: Du är mitt allt.
Två blommor: Låt oss resa bort tillsammans.
Tre blommor: När får jag träffa dig igen?
Fyra blommor: Jag ser upp till dig och är dig tacksam.
Fem blommor: Jag gör vad som helst för dig.
Sex blommor: Jag tvivlar på ditt ord.
Sju blommor: Jag älskar dig.
Åtta blommor: Jag förblir dig trogen intill döden.
Nio blommor: Jag vill vara ensam med dig.
Tio blommor: Vill du gifta dig med mig?

Blå blomma: Jag vill bli vid din sida intill döden.
Gul blomma: Du är solen i mitt liv.
Lila blomma: Jag önskar dig all lycka och välgång i livet.
Mörkröd blomma: Jag saknar dig så.
Orange blomma: Jag är din trogne vän.
Rosa blomma: Jag är förälskad i dig och lovar dig trohet.
Röd blomma: Jag räknar dagarna tills vi möts igen.
Vit blomma: Jag tror på din renhet och jungfrulighet.

En bukett med blå, röda och vita blommor: Frieri!
Interflora.1

 

Källa & Foto: Interflora

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *