Klädkod på inbjudningskortet

Dresscode


Man använder sig av klädkoder för att underlätta för dig som inbjuden gäst och slippa resultat att många kommer med helt avvikande klädsel.


Nuförtiden är det inte lika viktigt att klä sig precis rätt, men det kan ändå vara bra att känna till vad som menas med de klädangivelser som anges i en inbjudan. Finns det inget skrivet om klädsel, ja då är det upp till dig själv att välja.

Högtidsdräkt eller frack


När högtidsdräkt står angivet i inbjudan innebär det: Ju lyxigare desto bättre!

Kvinna: Frack klänning innebär en lång klänning, ner till golvet. Släpet på klänningen har principen att ju högre börd desto längre släp. Handskar används inte lika ofta i dag och är inget tvång, men långa handskar är vackert till en frackklänning med kort ärm, eller ingen ärm alls. Glöm inte att av handskarna och lägg dem i ditt knä under tiden du äter. Extra fin kjol och vacker urringad överdel går också bra.
Färg och mönster är valfritt, men använd inte helvitt eller helsvart vid bröllop. Tänk också på att skyla axlarna om du är i kyrkan. Hembygdsdräkt fungerar men använd absolut inte långbyxor. Sätt på dig dina finaste festskor och ta fram den lilla kuvert väskan, det vankas fest!
ManInnebär endast frack, militäruniform eller folkdräkt. Det är absolut inte gångbart att använda vare sig smoking eller mörk kostym! Om det på inbjudan står angivet ”civil högtidsdräkt” så innebär det då endast frack.

Smoking


Smoking är den näst finaste i graden av klädsel och används bl.a. vid finare middagar och premiärer.Kvinna: Smokingklänning eller aftonklänning består av en kjol och jacka eller annan överdel. Det går bra att använda en lång klänning men se till att den inte är för mycket ”gala”. Om du väljer en kortare klänning så se till att den är stilfull och inte för kort. Det går även för sig att bära byxor, men då ska de vara extra fina.
ManStår det smoking på din inbjudan så innebär det inga andra val än just smoking. Färgen ska vara svart, mörkblå eller mycket mörk grå. Vit jacka till svarta byxor går bra under sommaren men är inte så vanligt i Sverige ännu. Det ser elegant ut med en fin vit näsduk i bröstfickan och det ska vara sidenslag på jacka samt enkel sidorevär på byxor. Skjortan ska vara vit med pärlemorfärgade eller svarta knappar och till detta bär du en svart väst, svart fluga, svarta skor och tunna svarta strumpor.

Mörk kostym


Du ska fortfarande vara fint klädd när du får en inbjudan där det står mörk kostym.

Kvinna: Här passar kjol eller klänning i typiskt aftontyg i exempelvis siden eller sammet. Det fungerar även med en byxdress med kjol och jacka. Väljer du att bära en klänning så ska den inte vara hellång eller baraxlad, det passar sig mer som smokingklädsel. Den ska inte heller vara alltför urringad. Färg och mönster kan du välja efter din smak, likaså smycken. Var gärna lite personlig!
Man: Står det mörk kostym på inbjudan så är det väldigt enkelt. Det är med andra ord mörk kostym som gäller. Grå, blå eller svart. Ingen ljusare färg även om det är sommar! Till detta är bästa valet vit skjorta, men även en ljus pastellfärg går bra. Vill du använda fluga, se till att den inte är vit eller svart, annars är det slips som gäller.

Klädsel Kavaj


Får du en inbjudan där det står kavaj som klädsel så innebär det att du fortfarande ska vara fint klädd, men beroende på typ av fest är valfriheten ganska stor för både henne och honom.

Kvinna: En inte alltför flott klänning, kjol, dräkt eller ”den lilla svarta” passar alldeles utmärkt. Finbyxor och en vackert skuren kavaj kan du absolut också använda tillsammans med ett par festfina skor med klack.
Man: Det är snyggast att ha samma färg på hela kostymen, men det går bra att ha olika färg på byxor och kavaj. Du behöver inte ha en mörk kostym, men det anses lite finare ju mörkare den är. En ljus skjorta i färg eller en ljus rutig skjorta med vit bakgrund passar fint till kostymen.

Sist men inte minst, glöm inte slipsen och ett par svarta skor. Om du använder bälte så se till att det matchar skorna!

One thought on “Klädkod på inbjudningskortet”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *